Sunday, February 3, 2013

Γεμιστά Καλαμάρια

Μια αυθεντική συνταγή από τη γειτονική Μυτιλήνη.


 Συγκεκριμένα, παρουσιάζουμε το πιάτο όπως το κάνουν στην Καλλονή, γνωστό ψαροχώρι με μεγάλη παράδοση στα θαλασσινά και τα παστά ψαρικά. Παραδοσιακά, σε αντίθεση με τις ταβέρνες, τα γεμιστά καλαμάρια μαγειρεύονται κατά κανόνα σε κατσαρόλα και όχι σε ταψί!

Υλικά
8-10 καλαμάρια μεγάλα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ρύζι
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι
1/2 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά κανέλα σε σκόνη

Μαγείρεμα
 
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα πλένουμε πολύ καλά. Κόβουμε τα κεφάλια, αφαιρούμε το δέρμα και τα μάτια και ψιλοκόβουμε τα μουστάκια και το υπόλοιπο μέρος του κεφαλιού. Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με λίγο λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κεφάλια από τα καλαμάρια και τα πλοκάμια, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το τριμμένο μπαχάρι, την κανέλα  κι ένα φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά περίπου. Συμπληρώνουμε με 2 φλιτζάνια νερό, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σιγοψήνουμε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανο και τον άνηθο.

Τρυπάμε τις κουκούλες με ένα πιρούνι, ώστε να μπορούν να μπουν τα υγρά στο εσωτερικό(αυτό βοηθάει στο να μαλακώσει με τον ιδιο ρυθμό το καλαμάρι) και τις γεμιζουμε με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού. Κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα για να μην χυθεί η γέμιση και τις βάζουμε σε κατσαρόλα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο  ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό(ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε). Ελέγχουμε τα καλαμάρια και όταν έχουν μαλακώσει, κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε με επιπλέον τριμμένο μαϊντανό.



No comments:

Post a Comment