Monday, December 3, 2012

Το Φλασκούνι


Όσο χειμωνιάζει τόσο περισσότερο σκεφτόμαστε τα βότανα που έχουμε στην κουζίνα ή στο κατώι μας. Μαζί με το τσαι του βουνού, τώρα το χειμώνα, το φλασκούνι έχει ξεχωριστή θέση στα Σαμιώτικα ροφήματα. 

 Το πασίγνωστο βότανο (ονομαζόμεο επίσημα Μίνθη) με την επιστημονική ονομασία Menta Pulegium είναι γνωστό από την αρχαιότητα όπου ο Θεόφραστος ο Ερέσιος αναφέρει ότι - το Σαμιακό - είναι το καλύτερο σε ποιότητα. 

Συλλέγεται και αποξηραίνεται για να γίνει βραστό ρόφημα, όπως το τσάι. Συνοδευόμενο με παξιμάδι ή φρυγανιά, τυρί ή αποξηραμένα φρούτα αποτελεί πέρα από γιατρικό ένα ιδανικό βραδινό ρόφημα.

Μια άλλη χρήση, κι αυτή γνωστή από την αρχαιότητα, είναι η απόσταξή του η οποία έδινε αρωματική ρακί η οποία συχνά εμπλούτιζε το κρασί.


Πηγή: "mySamos" ο Τουριστικός Οδηγός της Σάμου

No comments:

Post a Comment