Thursday, December 27, 2012

Πρωτοχρονιάτικο κεσκέκ'

Παραδοσιακό σαμιώτικο κεσκέκι

Ευχαριστούμε το blog "Το μονοπάτι μου"

IMG_0607
έτοιμο Κεσκέκι με τραγανή κρούστα


Εισαγωγή
Το Κεσκέκι είναι ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Φαίνεται να προέρχεται απ’ τις αρχαιοελληνικές ταυροθυσίες. Κατά τη χριστιανική περίοδο επηρεάστηκε απ’ τα χριστιανικά κοινόβια, διαδόθηκε με παραλλαγές σε διάφορες περιοχές κυρίως της Μικράς Ασίας (στη Μυτιλήνη, στα Βουρλά, στη Σπάρτη Πισιδείας, στον Πόντο, στην Καππαδοκία και αλλού) και μετεξελίχθηκε σε λατρευτικό και γαμήλιο έθιμο.

Στη Σάμο το φτιάχνουμε πάντα την πρωτοχρονιά, είναι το παραδοσιακό φαγητό της μέρας αυτής. Την παραμονή βράζεται για πολλές ώρες και το απόβραδο της παραμονής μπαίνει σε φούρνο σε σφραγισμένη γάστρα στους 90 βαθμούς μέχρι το μεσημέρι της πρωτοχρονιάς


Στη Σάμο σε πολλές γιορτές φτιάχνεται το ίδιο φαγητό σε μεγάλες ποσότητες και μοιράζεται στους πιστούς. Η διαφορά είναι ότι αυτό δεν μπαίνει σε φούρνο άλλα βράζεται μόνο σε μεγάλα καζάνια και ονομάζεται : ΓΙΟΡΤΗ. Σε περιόδους δε νηστείας φτίαχνεται και χωρίς κρέας αλλά με ρεβύθια κρεμμύδια και στάρι.


Υλικά
1 κιλό κρέας, αρνί ή κατσίκι ή χοιρινό ή και βοδινό
1 κιλό κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια
1 κιλό σπασμένο σκληρό στάρι.
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο.
1 ξυλάκι κανέλας για το βράσιμο
Αλάτι. πιπέρι, κανέλα.
Αν θέλετε (και αν το κρέας είναι άπαχο) βάζετε και 50 γρ βούτυρο.


Μαγείρεμα

Σωτάρουμε το κρέας με το λάδι και τα κρεμμύδια, προσθέτουμε μπόλικο νέρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε 2-3 ωρίτσες μέχρι να ξεκολλήσει το κρέας από τα κόκαλα.Αφαιρούμε τα κόκαλα και, αν θέλουμε το κρέας μας να βρίσκεται σε κομμάτια μέσα στο φαγητό, το κρατάμε στην άκρη. Αν προτιμούμε να λιώσει, το βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.

Στη κατσαρόλα με τα βρασμένα κρεμμύδια και το ζωμό του κρέατος προσθέτουμε το στάρι και το ξυλάκι της κανέλας και με μια ξύλινη κούταλα ανακατώνουμε συχνά, επειδή το φαγητό κολλάει πολύ εύκολα. Η φωτιά μας πρέπει να είναι μέτρια και να έχουμε πάντα κοντά μας βραστό νερό, για να προσθέσουμε στο φαγητό. Αυτή η διαδικασία κρατάει 2-3 ώρες μέχρι να βράσει το στάρι.

Αφού βράσει, το βάζουμε στη γάστρα , προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε, κανελώνουμε, βάζουμε το βούτυρο αν θέλουμε και το φουρνίζουμε.
Το δικό μου κεσκέκι με ένα ποτήρι έξτρα νερό χρειάστηκε 4 ώρες στους 140 βαθμούς στο φούρνο στον αέρα και από κάτω. 


Σερβίρεται με την παραδοσιακή σαμιώτικη βασιλόπιττα που σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ελλάδας είναι το ψωμί που φτιάχνουμε για την πρωτοχρονιά.


Πηγή: http://tomonopatimou.blogspot.gr/2011/01/blog-post.html

No comments:

Post a Comment